Olster Zonnehus 1

In deze klimaatbestendig ingerichtte tuin vormt een ronde takkenril van levende wilgentenen, takken en snoeiafval de afscheiding. Allerlei dieren zoals egels, vogels en rupsen zich thuis voelen zich erin thuis. Verder werden gevlochten wilgenschermen op de erfgrens geplaatst en stoeptegels en klinkers in de bestrating hergebruikt.

Klik op pijltjes en kruisje voor foto's.

Olster Zonnehus 2

Het regenwater wordt opgevangen in infiltratiekratten onder de bestrating en in een open wadi in de voortuin. Op de achtergrond een grijze kunststof regenzuil voor hergebruik van het regenwater van het schuurdak. De kinderen gebruiken dit water graag bij het spelen met het zand. De zandbak is gemaakt van allerlei houtrestanten en dient ook als nestelplek voor allerlei kleine beestjes.

Olster Zonnehus 3

Een dak vol kleurige wilde bloemen, aantrekkelijk voor insecten, bijen en vlinders. Dat kan ook, als het dak zoals hier, deels in de schaduw ligt. Een pergola met klimtouwen geeft veel speelplezier. Na verwijdering van de touwen kan hij met klimplanten eroverheen als gewone pergola aan een tweede leven beginnen.

Bloemrijke tuin Deventer 1

Een tuin met pergola en leiroos en veel wilde beplanting voor bijtjes en vlinders. In deze tuin van 100m2, komen in een gunstig jaar wel 20 dagvlindersoorten voor. De tuinset is van inlands resthout en 2e hands betonijzer. De pergola zorgt voor verkoeling in de zomer, binnen én buiten.

Bloemrijke tuin Deventer 2

In mei en juni bloeit de roos over de pergola. Hij ruikt heerlijk. Bijtjes en hommels vliegen af en aan. De ligging op het zuiden zorgt voor koelte op warme dagen. Vogels zoeken bescherming en voedsel tussen de stekelige rozentakken. In de winter zit de roos vol kleine bottels, waar merels gek op zijn.

Bloemrijke tuin Deventer 3

Volop wilde bloemen, vooral inheemse soorten die meer vlinders en insecten aantrekken dan de gewone vaste tuinplanten. De strakke golvende haag op de achtergrond creëert rust en mooie doorkijkjes in de wilde tuin.

Bloemrijke tuin Deventer 4

Deze schaduwborder staat in het vroege voorjaar al volop in bloei: inheemse soorten als voorjaarshelmbloem en dagkoekoeksbloem combineren goed met de gewone tuinplanten als vergeet-mij-niet, kerstroos en verwilderingstulpjes.

Bloemrijke tuin Deventer 5

De nazomerkleur van de hortensia's Annabelle combineert mooi met de kleur van de appelen en de golvend gesnoeide haag.

Bloemrijke tuin Deventer 6

Deze kleurige bijvriendelijke daktuin is aangelegd met planten zoals eeuwig leven, grasklokje, slangenkruid en bieslook. Hij zorgt voor verkoeling van de binnenruimte op warme dagen, net als de witte regen aan de muur erachter.

Boerentuin 1

In deze boerentuin zijn vaste tuinplanten gecombineerd met inheemse soorten. In de voortuin ligt een wadi, waarin het regenwater van het dak van de boerderij wordt opgevangen. De voorzijde van de tuin is afgezet met een combinatie van steenresten, kleurige struikjes en vaste planten.

Boerentuin 2

Soorten als toorts, komkommerkruid, kattenstaart en struikganzerik zorgen voor een speelse combinatie met de meer traditionele boerenplanten als margriet, phlox en hemelsleutel.

Boerentuin 3

In deze border aan de zijkant zorgen langbloeiende soorten als Rosa 'The Fairy', kattenkruid en zonnehoed voor kleur.

Boerentuin 4

Bij de naastgelegen schuur zorgt de combinatie van oude klinkers met maaskeien voor een oprit met een bij een boerderij passende uitstraling.

Bloementuin met pergola 1

Deze pergola werd gemaakt van metalen buizen en kastanjepalen. Bij het leegruimen van de tuin werden deze metalen buizen gevonden. Een mooi voorbeeld van hergebruik.

Bloementuin met pergola 2

Allerlei vaste planten in de borders zorgen het hele jaar door voor bloemen en kleur in de tuin. Daarnaast zijn ze ook aantrekkelijk voor insecten, vlinders en vogels.

Tuin met kruidenmuur 1

In deze particuliere tuin zijn veel stenen hergebruikt. Omgekeerde grinttegels werden in een nieuw patroon gelegd. De rest werd gestapeld tot een kruidenmuur in de achtertuin. Een deel van de oude beplanting is gecombineerd met nieuwe soorten en is dus ook hergebruikt.

Tuin met kruidenmuur 2

Het terras bij dit huis is omsloten door een stapelmuur met kruiden, zoals kerriekruid, rozemarijn en oregano. Op de muur is een drinkplek voor vogels. In de muur is volop ruimte gemaakt voor kleine zoogdieren en insecten. De tuin is met (inheemse) planten aangevuld, die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders.

Tuinbank 1

In deze tuin werd een nieuwe border aangelegd, met een strakke waterloop langs de borderrand en het gazon.Van restanten van tegels en straatstenen werd een stapelmuur met zitbank gebouwd. Hierin zijn wilde en inheemse planten verwerkt.

Tuinbank 2

In deze stapelmuur werden twee speciale overwinteringplekken gemaakt: een egelburcht en een overwinteringsplek voor amfibieën. Een egel sleepte hetzelfde najaar bladeren de burcht in, om een comfortabele winterslaap te beginnen.

Tuinbank 3

Het water uit de vijver wordt opgepompt en komt als een klein stroompje onder de grote kei uit naast het Bhoeddabeeld. Achter het waterloopje ligt de vochtige overwinteringsplek voor amfibiën zoals salamanders, padden en kikkers.

Onderhoudsarme voortuin 1

In deze voor- en achtertuin is gebruik gemaakt van ovale vormen. De voortuin is onderhoudsvrij ingericht met een ‘waterspiegel’, grof zand en een pergola van betonijzer. Verder wordt het beeld hier bepaald door bamboe, gras en herfstanemoon.

Onderhoudsarme voortuin 2

De Japanse anemoon in deze voortuin zorgt voor uitbondige bloei in de nazomer en herfst. In het vroeg voorjaar bloeien de Lelietjes van Dalen.

Onderhoudsarme voortuin 3

De oude klinkers uit deze tuin werden hergebruikt. Omgekeerd bleken ze er verrassend nieuw uit te zien. De brede oprit voor 2 auto's werd een stuk mooier door de ovale vormen met maaskeitjes. Aan de rechterzijde van de oprit is een uitsparing gemaakt in de bestrating. Hierdoor kan het regenwater van het dak wegzakken in de grond.

Kindertuin

Een kleine tuin met stapelmuren, zandspeelplek, kinderpicnicktafel en klimtouwen (niet zichtbaar). De ruwe houtblokken geven de tuin een natuurlijke uitstraling.

Onderhoudsarme tuin 1

Minder onderhoud in de achtertuin en toch beplanting? Dat kan! Oude grinttegels zijn hier verwerkt in plantvakken met ronde vormen. Het ontwerp met ronde vormen én de nieuwe bestrating van rode klinkertjes zorgde voor een totaal andere sfeer in de tuin.

Onderhoudsarme tuin 2

Beeld van de tuin in het vroege voorjaar, met o.a. scheefkelk, kerstroos en Kaukasische vergeet-mij-niet. In de herfst en winter is het bloeiende lampenpoetsergras meer sfeer bepalend.

Tuinkruiden op hoogte

Een hoge stapelmuur van steenrestanten kan een passende oplossing zijn voor rolstoel-gebonden mensen. Zelf tuinkruiden of wat groente verbouwen is zo gemakkelijker!

Kleine stadstuin Deventer 1

Bij het ontwerp van deze smalle tuin was een praktische inrichting erg belangrijk. Het speelse gebruik van verschillende bestratingsmaterialen geeft deze tuin een bijzondere uitstraling en doet de tuin breder lijken.

Kleine stadstuin Deventer 2

De pergola van betonijzer doet deze tuin breder lijken en geeft een andere doorkijk naar de achterzijde. Rechts een takken hoop, aantrekkelijk voor insecten en vogels zoals winterkoning en heggenmus.

0575 473678