Kleine stadstuin 1

Bij het ontwerp van deze smalle tuin was een praktische inrichting erg belangrijk. Het speelse gebruik van verschillende bestratingsmaterialen geeft deze tuin een bijzondere uitstraling en doet de tuin breder lijken.

Klik op de pijltjes voor meer foto's.

Kleine stadstuin 2

Ook de pergola van betonijzer (www.josaalders.com) geeft deze tuin meer breedte en een andere doorkijk naar de achterzijde. Rechts een takken hoop, die o.a. insecten en daardoor ook winterkoning en heggenmus aantrekt.

Tuinrenovate Diepenveen 1

Deze particuliere tuin is voorjaar 2013 gerenoveerd. Voor de zijtuin werd een nieuw plan gemaakt. In de achtertuin werd de oude belijning beter zichtbaar gemaakt. Enkele taxushagen, een pergola en vlonderterras bij de vijver maakten de tuin compleet.

Tuinrenovate Diepenveen 2

Aan de zijkant werd een nieuwe border aangelegd, met een strakke waterloop langs de borderrand en het gazon.Van restanten van tegels en straatstenen werd een stapelmuur met zitbank gebouwd. Hierin zijn veel wilde planten verwerkt, die aantrekkelijk zijn voor insecten, bijen en vlinders.

Tuinrenovate Diepenveen 3

In deze stapelmuur werden twee speciale overwinteringplekken gemaakt: een egelburcht en een overwinteringsplek voor amfibieën. Een egel sleepte hetzelfde najaar bladeren de burcht in, om een comfortabele winterslaap te beginnen.

Tuin met kruidenmuur in Deventer 1

Deze particuliere tuin werd aangelegd in voorjaar 2013. Omgekeerde grinttegels werden in een nieuw patroon gelegd en een deel van de beplanting werd hergebruikt.

Tuin met kruidenmuur in Deventer 2

Het terras bij huis wordt omsloten door een stapelmuur met kruiden, zoals kerriekruid, rozemarijn en oregano. Op de muur is een drinkplek voor vogels. De tuin is met (inheemse) planten aangevuld, die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders.

Tuin met kruidenmuur in Deventer 3

De klanten waren verrast dat de tuin er de eerste zomer al zo mooi uitzag. Dat kan als het ontwerp in het najaar of de winter gemaakt wordt en de aanleg vroeg in het voorjaar plaats vindt. Daarnaast werd er speciale compost gebruikt.

Tuin met kruidenmuur in Deventer 4

In de muur zitten nestel- en schuilplekken voor insecten en kleine zoogdieren. De beplanting tussen de gestapelde stenen geeft de muur veel stevigheid.

Olster Zonnehus 1

Bij deze duurzaam ingerichte woning hoort een duurzame tuin! Straatstenen werden hergebruikt en de afscheiding werd gevormd door wilgentenenschermen en een gebogen takkenril van levende wilgentenen, takken en snoeiafval.

Olster Zonnehus 2

De zandbak werd gemaakt van houtrestanten. Op de achtergrond een grijze kunststof regenzuil voor hergebruik van het regenwater van het dak. De kinderen gebruikten dit water graag bij het spelen in het zand.

Olster Zonnehus 3

Een prachtig dak vol wilde planten, dat kan ook, als het dak zoals hier, deels in de schaduw ligt. Een klimpergola in de tuin geeft veel speelplezier. Na verwijdering van de touwen kan hij als gewone pergola aan een tweede leven beginnen.

Natuurlijke tuin Deventer 1

Een tuin met pergola van levende wilgenstammen en veel wilde beplanting voor bijtjes en vlinders. Deze tuin is ongeveer 10x10m en in een warm jaar komen er ongeveer 20 soorten dagvlinders. De tuinset van hout en betonijzer is van Jos Aalders. De pergola zorgt voor verkoeling in de zomer, zowel binnen als buiten.

Natuurlijke tuin Deventer 2

Houtrestant begroeit met klokje en roos. Dit hout is een schuil- en nestelplek voor insecten, en vormt zo weer een voedselbron voor vogels.

Natuurlijke tuin Deventer 3

Deze border staat in het vroege voorjaar al volop in bloei en bestaat uit een combinatie van planten als vergeet-mij-niet, kerstroos en verwilderingstulpjes.

Onderhoudsarme tuin Deventer 1

Wat minder onderhoud in de tuin? Dat kan! Oude grinttegels werden verwerkt in plantvakken met ronde vormen. Ertussen werd nieuwe bestrating gelegd van rode klinkertjes.

Onderhoudsarme tuin Deventer 2

Beeld van de tuin in het vroege voorjaar, met o.a. scheefkelk, kerstroos en Kaukasische vergeet-mij-niet. In de herfst en winter zal het lampenpoetsergras meer beeld bepalend worden.

Tuinkruiden op hoogte

Een hoge stapelmuur van steenrestanten kan een passende oplossing zijn voor rolstoel-gebonden mensen. Zelf tuinkruiden of wat groente verbouwen is zo gemakkelijker!

Bloemrijke tuin in Deventer 1

Kenmerkend voor deze tuin: veel bloemen en voldoende eten en prettige plekken voor mens en dier! Over de pergola groeit een wingerd. Naast het kasje bevindt zich een kruidentuintje.

Bloemrijke tuin in Deventer 2

Behalve een vijver, zijn er veel vlinder- en bijenplanten in deze tuin: kaardenbol, zonnehoed, dropplant, oregano, kattenstaart en koninginnekruid. Vogels badderen graag in de vijverrand.

Bloemrijke tuin in Deventer 3

Het avondzitje met wilgenprieel fungeert als vogelparadijs! In de takken zitten de vogels heel beschut en vinden ze veel voedsel in de vorm van insecten en rupsen.

Kindertuin Deventer

Een kleine tuin met stapelmuren, zandspeelplek, kinderpicnicktafel en klimtouwen (niet zichtbaar). De ruwe houtblokken geven de tuin een natuurlijke uitstraling.

Ovalentuin in Enschede 1

In de voor- en achtertuin is gebruik gemaakt van ovale vormen. De voortuin is onderhoudsvrij ingericht met een ‘waterspiegel’en pergola. Verder wordt het beeld bepaald door bamboe, grassen en herfstanemonen.

Ovalentuin in Enschede 2

Een doorkijkje naar de achtertuin; de strakke belijning geeft deze tuin, met deels wilde beplanting, meer rust.

Ovalentuin in Enschede 3

Overal zijn dieren welkom: in het moerasje, in de muuropeningen en in de bruine gebogen takkenril. Het wilgenprieel en de beplanting zorgen volop voor voedsel en schuilplek voor dieren.

0570 513027