Dit groene plein van Basisschool De Vuursteen in Dalfsen is een duurzaam en klimaatadaptief plein. Belangrijke hierbij zijn (her)gebruik van (natuurlijke) materialen en groen en verder schaduw, regenwaterafkoppeling- en opvang en biodiversiteit. Voor de kinderen zijn er volop uitdagingen tot fantasiespel, chillen en bewegen zoals spelen met zand en water, verstoppen, klimmen en klauteren!
Spelen met zand- en water biedt oneindig veel spel- en bouwmogelijkheden. Op warme dagen is deze waterpomp altijd favoriet. De watergoten hebben verschillende uitstroomopeningen. Zo kunnen er meer kinderen tegelijk spelen.
Het dieper gelegen voetbalterreintje zorgt ervoor dat laaggespeelde ballen niet ver weg rollen. Op regenachtige dagen dient het als regenwateropvang voor het water van het schooldak. Daarnaast zorgen hoge bomen voor de nodige schaduw tijdens het voetballen op warme dagen. De doeltjes zijn van oude fietsaanleunbeugels gemaakt.
Dit groene schoolplein is speciaal ingericht voor kinderen met gedragsstoornissen, zoals ernstige ADHD en Autisme. Deze kinderen gingen gevarieerder spelen en vonden meer veiligheid en rust in deze groene omgeving! De school voor speciaal onderwijs is inmiddels verhuisd, maar het plein wordt nog steeds gebruikt door de peuterspeelzaal en Entrea Lindenhout. O.a. maatschappelijk werk, fysiotherapie en dagbehandeling maken er gebruik van.
Klik op pijltjes en kruisje voor foto's.
Het personeel van de dagbehandeling vertelde dat er nu veel minder uitstapjes gemaakt werden dan andere jaren. Het nieuwe bloemrijke speelterrein bood meer speelmogelijkheden dan het oude tegelplein. En op warme dagen was de koelte van bomen, struiken én de centraal gelegen waterpomp een uitkomst!
In deze plantenbak staan o.a. bessenstruiken, tuinkruiden, aardbeien- en tomatenplanten. Van de munt wordt op de groep thee gemaakt. Verderop staan frambozen- en bramenstruiken, en een pruimen- en appelboom. De kinderen helpen graag bij het onderhoud van de tuin. Vaak is er dan wat leuks te ontdekken zoals in het vroege voorjaar, als de lieve heersbeestjes tevoorschijn komen.
Dit kleine 'amfitheater' ligt op een rustige plek op het plein en is geschikt voor buitenlessen, samen lunchen of andere activiteiten. De jongste kinderen maken er hun eigen spel: op de stenen klimmen en eraf of erover springen, of zover mogelijk springen. Zo is het amfitheater weer een mooie speelaanleiding.
Deze grote natuurspeelplek bij Stichting de Ulebelt in Deventer is aantrekkelijk voor het hele gezin. Kinderen kunnen er in de zon of schaduw spelen, terwijl hun ouders rustig ergens zitten. Het terrein is ook toegankelijk voor kinderen met een beperking.
De waterpomp is zo aangepast dat kinderen in rolstoel zelf de pomp kunnen bedienen of met het water in de goten kunnen spelen.
Bij het spelen maken kinderen graag gebruik van losse natuurlijke materialen, zoals hier: appeltjes en water zorgen voor pret.
Ook kinderen alléén kunnen zich hier goed vermaken. Van spelen in het groen worden kinderen rustig, spelen met zand en water daagt uit tot creatief spel of soms gewoon maar wat aanmodderen. Hier kan en mag dat allemaal!
Zand en water, reliëf, boomstammen en héél veel groen. In dit terrein met groen en hoogteverschillen vinden kinderen steeds weer nieuwe uitdagingen, waardoor ze zich vanzelf ontwikkelen (motorisch, creatief, sociaal en emotioneel). Hier kunnen kinderen verstoppertjes spelen, leren ze samen spelen en zelf nadenken: 'Hoe ga ik over deze boomstam, zonder dat ik eraf val? Hoe bouw ik een dijk zonder dat hij instort?'
Deze tunnel is, net als de wilgentunnel in deze natuurspeelplek, zo ontworpen dat kinderen in rolstoel er ook doorheen kunnen.
Deze Cool Nature speelplek 'Het Slingerrijk' in Olst, is het rijk van koningen en ridders. Bovenop de hoge berg 'de Koningsbult' staat de kroon van de koning, gemaakt van wilgentenen. Over de berg loopt een wandelpad dat door jong en oud gebruikt wordt voor een wandeling of als onderdeel van de hardlooproute. Het uitzicht helpt de sociale veiligheid vergroten.
Vanaf 'De Koningsbult' kijk je uit over het spoor, de woonwijk Zonnekamp en de rest van de natuurspeelplek: 'Het Riddereiland' en 'Het Dwergendoolhof'.
Op het Riddereiland staan twee kasteeltorens en een prinsessenstoel. Hier kan je sprookjes en avonturen beleven!
Er is veel te ontdekken in 'Het Slingerrijk'. Als kind voel je je klein tussen al dat hoge groen en kan je er fijn verstoppertje spelen. Hier rondstruinen is een groot avontuur: 'Wat voor beestje zie ik nu? Wat een mooie bloem!' Ik vraag een meisje wat ze het leukste vind: 'Ik vond een schat van schelpjes' vertelt ze enthousiast.
'Wat spelen jullie?' vraag ik 2 jongens. 'Wij spelen T-Rexje' krijg ik als antwoord. Okay, dat ik dat nu niet zag.....er leven dus ook al dino's in het Slingerrijk!
Het Klauterwoud bij Hof Espelo in Enschede is een bos met verschillende klim- en klauteruitdagingen en volop ruimte om hutten te bouwen, te picknicken enz. Het is gemaakt in opdracht van Landschap Overijssel. Dankzij de lage picknicktafels zijn er al veel kinderfeestjes gevierd!
Iedere speelplek heeft iets kenmerkends. Iets wat origineel is en waar de kinderen helemaal voor gaan! Hier zijn dat de klimpalen: eenmaal boven op deze hoge stoel, kan niemand meer storen!
Dit speelelement van stammetjes vormt vooral voor jonge kinderen een uitdaging. De verticale palen geven hen, én de motorisch wat minder handige kinderen, een extra steunpunt tijdens het klauteren.
En niet onbelangrijk: er is volop ruimte om zelf te spelen en te bouwen met takken, bladeren, zand en andere natuurlijke materialen!
Op avontuur in het bos bij Oud-Avereest. In het spoor van Bas de Das ontmoeten de kinderen al zijn vrienden! Deze educatieve route bij bezoekerscentrum De Wheem, is gemaakt in opdracht van Landschap Overijssel en start met een bezoek aan de egel!
De kinderen uit Oud-Avereest hebben geholpen bij het bedenken van de route en met het beplanten van de vlindermuur!
Met elkaar op zoek naar kikkers en libellen. Het oversteken van deze poel via de leliebladeren is een hele uitdaging!
Natuurlijk is er ook volop ruimte om hutten te bouwen, te klauteren en spannende avonturen te beleven! Ruimte voor uitdaging en fantasie is een belangrijke voorwaarde voor een goede natuurspeelplek!
Dit speelbos is gemaakt in opdracht van Landschap Overijssel. Kinderen uit Lemele hebben ideeën ingebracht voor het ontwerp van dit bos. Dorpsbewoners bedachten de naam!