Groen schoolplein Apeldoorn 1

Dit groene schoolplein is speciaal ingericht voor kinderen met gedragsstoornissen, zoals ernstige ADHD en Autisme. Op deze nieuwe natuurlijke speelplek gingen de kinderen gevarieerder spelen. Ook vonden ze in deze groene omgeving meer veiligheid en rust!

Klik op pijltjes en kruisje voor foto's.

Groen schoolplein Apeldoorn 2

Het personeel van de naschoolse opvang merkte dat er nu minder uitjes gemaakt werden dan andere jaren. Het bloemrijke speelterrein bood veel meer speelmogelijkheden dan het oude tegelplein. Op warme dagen bleek de koelte van bomen, struiken én de centraal gelegen waterpomp een uitkomst!

Groen schoolplein Apeldoorn 3

In deze plantenbak staan o.a. bessenstruiken, tuinkruiden, aardbeien- en tomatenplanten. Verderop staan frambozen- en bramenstruiken, en pruimen- en appelbomen. De kinderen mogen altijd helpen met het onderhoud van de tuin en met het zetten van jonge planten!

Groen schoolplein Apeldoorn 4

Nu met Corona komt dit kleine 'amfitheater' goed van pas. Het ligt op een rustige plek op het schoolplein en is geschikt voor buitenlessen en andere activiteiten óf om samen te lunchen. In de zomer ligt het heerlijk koel in de schaduw van de grote beuk.

De Waterstam Deventer 1

Deze grote natuurspeelplek bij Stichting de Ulebelt in Deventer is aantrekkelijk voor het hele gezin. Kinderen kunnen er spelen in zon en schaduw terwijl de ouders ergens rustig zitten. Ook voor kinderen met een beperking is dit terrein toegankelijk en aangepast.

De Waterstam Deventer 2

Zo is de waterpomp met watergoten en een kleine watertafel zo aangepast dat kinderen in een rolstoel ook kunnen pompen of met het water in de goten kunnen spelen.

De Waterstam Deventer 3

Bij het spelen in een natuurspeelplek maken kinderen gebruik van allerlei losse natuurlijke materialen, zoals hier: appeltjes en water zorgen voor pret. De watergoot is aangepast voor kinderen in rolstoel.

De Waterstam Deventer 4

Ook kinderen alleen kunnen zich goed vermaken in een groene speelplek. Zand en water trekt altijd. Kinderen komen tot rust door het spelen in het groen, een belangrijke ervaring!

De Waterstam Deventer 5

Deze tunnel is, net als de wilgentunnel in deze natuurspeelplek, zo ontworpen dat kinderen in een rolstoel er goed doorheen kunnen.

De Waterstam Deventer 6

Zand en water, reliëf, boomstammen en héél veel groen. Kinderen vermaken zich er eindeloos, er zijn zoveel speel- en spelmogelijkheden in een natuurspeelplek. In dit terrein met hoogteverschillen zoeken ze steeds weer nieuwe uitdagingen, waardoor ze zich vanzelf ontwikkelen. Een belangrijk voordeel van natuurspeelplekken.

Slingerrijk Olst 1

Deze Cool Nature speelplek in Olst, 'Het Slingerrijk' is het Rijk van koningen en ridders. Boven op deze hoge berg 'De Koningsbult' staat de kroon van de koning, gemaakt van wilgentenen.

Slingerrijk Olst 2

Vanaf 'De Koningsbult' kijk je uit over de woonwijk Zonnekamp en de rest van de natuurspeelplek: 'Het Riddereiland' en 'Het Dwergendoolhof'. Over deze berg loopt ook een wandelpad dat door jong en oud graag gebruikt wordt. Het uitzicht zorgt voor sociale veiligheid. In 'Het Slingerrijk' is volop ruimte om te struinen door het groen.

Slingerrijk Olst 3

Op het Riddereiland staan twee kasteeltorens en een prinsessenstoel. Een kleine aanzet voor kinderen om hun fantasie te laten gaan en avonturen te beleven.

Slingerrijk Olst 4

Er is veel te ontdekken in 'Het Slingerrijk'. Als kind voel je je klein tussen al dat hoge groen en kan je er fijn verstoppertje spelen. Hier wat rondstruinen is een groot avontuur: 'Wat voor beestje zie ik nu? Wat een mooie bloem!' Ik vraag een meisje wat ze het leukste vind hier: 'Ik vond een schat van mooie schelpjes' vertelt ze enthousiast. Er lag een smal schelpenpaadje.

Slingerrijk Olst 5

'Wat spelen jullie?' vraag ik 2 jongens. 'Wij spelen T-Rexje' krijg ik als antwoord. Okay, dat ik dat nu niet zag.....er leven dus ook al dino's in het Slingerrijk!

Het Klauterwoud in Enschede 1

Het Klauterwoud bij Hof Espelo in Enschede is een bos met verschillende klim- en klauteruitdagingen en volop ruimte om hutten te bouwen, te picknicken enz. Het is gemaakt in opdracht van Landschap Overijssel. Dankzij de lage picknicktafels zijn er al veel kinderfeestjes gevierd!

Het klauterwoud in Enschede 2

Iedere speelplek heeft iets kenmerkends. Iets wat origineel is en waar de kinderen helemaal voor gaan! Hier zijn dat de klimpalen: eenmaal boven op deze hoge stoel, kan niemand meer storen!

Het klauterwoud in Enschede 3

Dit speelelement van stammetjes vormt vooral voor jonge kinderen een uitdaging. De verticale palen geven hen, én de motorisch wat minder handige kinderen, een extra steunpunt tijdens het klauteren.

Het klauterwoud in Enschede 4

En niet onbelangrijk: er is volop ruimte om zelf te spelen en te bouwen met takken, bladeren, zand en andere natuurlijke materialen!

Educatieve route Bas de das 1

Op avontuur in het bos bij Oud-Avereest. In het spoor van Bas de Das ontmoeten de kinderen al zijn vrienden! Deze educatieve route bij bezoekerscentrum De Wheem, is gemaakt in opdracht van Landschap Overijssel en start met een bezoek aan de egel!

Educatieve route Bas de das 2

De kinderen uit Oud-Avereest hebben geholpen bij het bedenken van de route en met het beplanten van de vlindermuur!

Educatieve route Bas de das 3

Met elkaar op zoek naar kikkers en libellen. Het oversteken van deze poel via de leliebladeren is een hele uitdaging!

Educatieve route Bas de das 4

Natuurlijk is er ook volop ruimte om hutten te bouwen, te klauteren en spannende avonturen te beleven! Ruimte voor uitdaging en fantasie is een belangrijke voorwaarde voor een goede natuurspeelplek!

In het hol van de leeuw

Dit speelbos is gemaakt in opdracht van Landschap Overijssel. Kinderen uit Lemele hebben ideeën ingebracht voor het ontwerp van dit bos. Dorpsbewoners bedachten de naam!

0570 513027